Kondylom (HPV)

Kondylom är en könssjukdom som orsakas av en variant av HPV-viruset. Ett annat namn sjukdomen är könsvårtor. Kondylom orsakas av en virusinfektion, HPV som smittar via sexuell kontakt. Det är inte alltid kondylom visar symtom eller besvär, det är därför vanligt att många går runt med sjukdomen och smittar andra utan veta om det. Det är en ofarlig sjukdom som med tiden läker ut av sig själv men det kan lång tid, ibland upp till flera år. Kondylom omfattas inte av smittskyddlagen och det finns ingen anmälningsplikt.

Gör ditt läkarbesök online och få receptbelagd kondylommedicin utskrivet och hemskickat via Euroclinix

Det virus som ger upphov till kondylom tillhör en grupp virus som kallas för HPV och förutom kondylom ingår det många andra virus. Två andra virus i gruppen är som ger upphov till vårtor på händer och fötter.

Symtom
Kondylom visar sig som vårtor på på eller runt könsorganet. Vårtorna är relativt lätta att känna igen och man kan känna dem med fingrarna. Vårtorna är ofta små och liknar små knottror, de är lätt upphöjda och har en rundad form eller kan vara blomkålsliknade. Vårtorna är ofta hudfärgade eller ha en lätt rodnad.

Könsvårtor hos män påträffas på:

  • Förhuden
  • Ollonet
  • Penisskaftet
  • I urinröret
  • Runt ändtarmen

Kvinnor kan få könsvårtor på:

  • Blygdläppar
  • I mynningen på urinröret
  • Inuti slidöppningen
  • På livmpdertappen
  • Runt ändtarmen

Viruset finns sannolikt överallt i underlivets slemhinnor oavsett var vårtorna sitter. Alla som smittas av kondylom utvecklar inte vårtor, så man kan vara smittad utan att veta om det. Det är inte känt när kondylom är som mest smittsamt, men viruset tros vara mest smittsamt när det finns synliga vårtor.

Vårtorna utvecklas lättare om immunförsvaret är nedsatt eller inte fungerar som vanligt. Immunförsvaret kan vara nedsatt vid sjukdom, graviditet eller som effekter av läkemedel. Vårtor som bildas då försvinner oftast när kroppens försvar är normalt igen. Tiden från smitta tills att vårtor blir synliga kan vara flera månader. Det kan hända att kondylom förväxlas med talgkörtlar som finns i huden eller runt könsorganen.

Så här kan en könsvårta se ut
Könsvårtor i lätt förstoring

Behandling
Könsvårtor eller kondylom är en virussjukdom och det finns idag inget botemedel som kan ta bort viruset för alltid. Det finns däremot ett flertal effektiva behandlingar som kan reducera eller mildra utbrotten. Behandlingar gör även att utbrott kommer mer sällan eller under gynnsamma fall förhindra att de bryter ut.

Läkemedel mot kondylom är antivirala mediciner som håller viruset i schack. De har som syfte att tvinga viruset i sovande tillstånd. Könsvårtorna försvinner med tiden av sig själv men det kan ta lång tid så det är en god ide att behandla kondylom så fort man märker den. Även när vårtorna behandlas kan återfall inträffa.

För att åtgärda vårtorna kan man använda sig av krämer och lösningar som appliceras på vårtorna. Hur lång tid behandlingen tar beror vilket läkemedel som används. Även medicinska behandlingar som nedfrysning av vårtor, diatermi samt att avlägsna dem med laser eller skära bort dem kan användas.