Klamydia

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen som lyder under smittskyddslagen och är även den som sprids snabbast. Den orsakas av en bakterieinfektion som kan finnas i urinröret eller slidan samt i vissa fall i ändtarmen. Den smittar via slemhinnekontakt som vid samlag vaginalt och analt.

Gör ditt läkarbesök online och få receptbelagd klamydiamedicin utskrivet och hemskickat via nätapoteket Euroclinix

Var får man klamydia
Klamydia drabbar främst underlivet men kan även påträffas i halsen. I de flesta fall är den inte farlig men kan föra med sig allvarligare konsekvenser som sterilitet om den inte behandlas. Sjukdomen visar inte alltid symtom, det är inte helt ovanligt att inga eller få symtom visas så den kan vara svår att identifiera. Symtomen kommer vanligen inom en till två veckor men kan komma mycket senare.

För kvinnor kan en eller flera symtom visa sig:

  • Blodblandade flytningar
  • Ont i nederdelen av magen
  • Rikligare flytningar
  • Svidande eller brännande känsla i underlivet
  • Även svidande känsla vid urinering kan inträffa

Män kan uppleva symtom som:

  • Flytningar från urinröret
  • Ont i pungen
  • En svidande känsla i underlivet
  • Smärta vid urinering

Diagnos
En diagnos ställs genom urinprov eller provtagning med bomullspinne från urinrör eller livmoderhals.

Risker och följdsjukdomar
Ungefär 50% av alla som smittas med klamydia visar inga symtom, detta innebär att det är många som bär på sjukdomen utan att veta om det. Detta är oturligt på många sätt. Det innebär att det finns många individer som är smittbärare utan att veta om det och smittar andra med sjukdomen. Vidare kan klamydia ge upphov till följdsjukdomar som kan vara allvarliga om den inte behandlas.

Den kanske värsta potentiella följdeffekten är att både kvinnor och män kan bli sterila. Män kan bli sterila om sjukdomen inte behandlas eftersom klamydia kan leda till bitestikelinflammation som i sin tur kan leda till sterilitet. Kvinnor som har gått runt med klamydia som inte behandlats kan även få äggledarinflammation samt även smitta sitt barn vid förlossning. Detta kan resultera i att det nyfödda barnet kan drabbas av ögoninflammation och lunginflammation.

Behandling
Om du misstänker att du har klamydia ska du behandla så snart som möjligt med antibiotika. Detta bör du göra för att undvika att smitta andra samt undvika eventuella följdsjukdomar. Infektionen är lätt att behandla och en kur tar ofta runt nio eller tio dagar att slutföra. Under behandling bör du inte att ha samlag eller annan intim kontakt tills efter kuren är avslutad.