Champix – sluta röka medicin

Det kan vara svårt att sluta röka oavsett hur mycket du vill det. Det första som behövs är en stark vilja att vilja sluta, men det räcker inte alltid. Det kan vara nödvändigt att komplettera med medicin och hjälpmedel som hjälper dig med avänjningen. En mycket effektiv medicin för att sluta röka kallas champix.
Gör ditt läkarbesök online och få receptbelagd Medicin för att sluta röka utskrivet och hemskickat via Dokteronline.

Hur fungerar det
Champix är en medicin som innehåller det aktiva ämnet vareniklin. En förenklad förklaring på hur medicinen fungerar är att den minskar tillfredsställelsen av nikotin.

Ämnet vareniklin fungerar genom att göra den del av hjärnan som blir tillfredsställd av nikotin nöjd utan att tillföra någon nikotin. Champix stimulerar kroppen att tillverka mer dopamin för att minska suget av nikotin samt receptorerna i hjärnan som skapar ett beroende av nikotin blockeras. Resultatet av detta blir att den njutning som man normalt får av cigaretter minkar eller försvinner. Även om du skulle få i dig cigarettrök har röksuget försvunnit.

Fördelar
Läkemedlet champix kan vara ett mycket effektivt sätt att sluta röka. Till skillnad från andra sluta röka behandlingar innehåller medicinen inget nikotin. Den största fördelen med champix är hur medicinen fungerar, eftersom den njutbara känslan som upplevs när du röker försvinner är det en mycket effektiv åtgärd på vägen att bli rökfri. Resultat av studier visar att upp till 44% av patienter upplever lyckade resultat efter tre månader. Mot bakgrund av dessa resultat anses champix vara det mest effektiva läkemedlet för att sluta röka.

Dosering och användning
En behandling champix tar från början till slut 12 veckor. Champix kan vara en stor hjälp, men för bästa resultat är det viktigt att du är bestämd med att sluta röka samt att man får stöd från familj och omgivning.

När du inleder en behandling med champix behöver du sätta ett datum där behandlingen inleds. Eftersom det tar ungefär en vecka för champix att börja verka bör startdatumet vara en vecka efter att du börjar använda medicinen.

Läkemedlet finns i två doseringar, 0,5 mg samt 1 mg. Det finns tre olika sätt att dosera champix. De första tre dagarna ska du ta 1 st 0,5 mg piller om dagen. De följande fyra dagarna ska man inta 2 st 0,5 mg piller om dagen. De kvarvarande 11 veckorna ska man ta 2 st 1 mg piller om dagen.

Biverkningar
Likt de flesta mediciner finns det risk för biverkningar, de är dock inte speciellt vanliga eller besvärliga. De försvinner i regel efter en kort tids användande. Det uppskattas att det är mycket få som avbryter behandling på grund av biverkningar, det rör sig om bara 3% som upplever biverkningar såpass besvärliga att de bryter behandlingen.